Intervju med tillgänglighetsspecialisten och webbutvecklaren Erik Gustafsson

Hej Erik, beskriv vad tillgänglighet är!

Tillgänglighet på Digitalist handlar om att alla ska ha lika enkel tillgång till information, till exempel på en webbplats. Samhället idag förutsätter att alla måste kunna sköta allt större delar av sitt liv via digitala plattformar. Men människor är olika och har olika begränsningar som gör att bristfälligt utformade gränssnitt stänger vissa ute. Här har företag och myndigheter inte bara möjligheter att ge bättre service eller tjäna mer pengar genom att vara mer tillgängliga, de har också skyldigheter.

Det finns även en mängd gällande lagar att följa så som Webbtillgänglighetsdirektivet, Diskrimineringslagen och Lagen om Offentlig upphandling. För privata aktörer blir det även aktuellt med kommande Europeiska tillgänglighetslagen som bland annat omfattar e-handel. Blickar vi utanför Sveriges gränser finns det ännu fler lagkrav. Om ditt företag är aktivt i till exempel Norge har de hårdare tillgänglighetskrav.

Vad jobbar du med?

Jag jobbar som webbutvecklare med tillgänglighet i fokus och testar webbplatser för att uppnå god tillgänglighet. Jag har också ansvar för att driva frågan om tillgänglighet inom Digitalist. God tillgänglighet bygger på att alla gör sin del redan från början - redan i kravprocessen.

Hur kommer det sig att du började jobba med tillgänglighet?

Bortsett från att det är riktigt roligt så brinner jag för att alla ska ha lika enkel tillgång till information. Det är en grundläggande mänsklig rättighet. Rent praktiskt började tillgänglighetsarbetet på allvar för mig när vår kund Socialstyrelsen krävde i upphandling att den nya sajten skulle följa WCAG (Web content accessibility guidelines).

Varför är det här viktigt för företag och organisationer?

Frågan du ska ställa dig är, hur kan jag motivera att exkludera besökare genom aktiva beslut? Tillgänglighet kan man inte välja bort för då väljer man bort människor. Tillgänglighet hänger i mångt och mycket ihop med SEO (Search engine optimisation) som bygger på en korrekt struktur och relevant välstrukturerad information. Söktjänsterna har tidigare lagt extra fokus för att prioritera bra information och sedan responsiv design som ju nu är standard. När bättre information på din sajt kombinerat med att andra aktörer sjunker i rankning gör att du ökar finns det ett incitament att förbättra sig. Samma sak ser vi nu händer med tillgänglighet, har du en sajt med dålig tillgänglighet sjunker du i rankning.

Hur tar man reda på sitt företags/organisations behov av att göra tillgängliga lösningar (om man tex inte har en aning om i vilken utsträckning ens slutanvändare har några nedsättningar)?

Utgår man från grunden att tillgänglighet inte är något som går att prioritera bort gör vi en bättre produkt. För att specifikt undersöka om era slutanvändare har särskilda behov gör vi användarundersökningar.

Vilka är de vanligaste missförstånden kring tillgänglighet?

Att tillgänglighet är krångligt och kostar pengar. Det kostar pengar att inte tänka på tillgänglighet. Att tillgänglighet endast betyder att anpassa för skärmläsare. Det innefattar ju allt från dyslektiker till migräniker. Att snäva in sin målgrupp till att inte innefatta personer med funktionsvariationer på grund av okunskap. Blinda köper faktiskt biobiljetter och går även själva på bio.

I vilket läge gör tillgänglighet mest nytta?

Tillgänglighet är inte en del av en isolerad fas och ska finnas med som en grundbult från start i ett projekt och följa med i det löpande underhållet. Är det projekt som gjorts otillgängliga kan jag analysera vilka åtgärder som behövs prioriteras för att förbättra.

Vad har du för tips om man vill veta mer om tillgänglighet?

Först och främst handlar det om att förstå hur viktigt tillgänglighet är. Videon från Microsoft som sändes under amerikanska Super Bowl 2019 ger en riktig insikt, rakt in i hjärtat. Se videon "We all win". Det bästa är att träffas för en kortare genomgång av vad tillgänglighet är och varför det är viktigt. Då kan vi även diskutera hur vi bäst kan hjälpa er framåt.

No items found.
Anton Björsell

Välkommen Anton Björsell!

Vi sätter guldkant på vårt designteam med en grym UX-designer, Anton Björsell.

Läs bloggpost
Jenny Hall

Välkommen Jenny Hall!

Vi toppar laget med en grym projektledare, Jenny Hall.

Läs bloggpost

Var inte blyg, kontakta oss!

Vill du istället prata med en av våra kundansvariga direkt? Klicka här!

Tack!
Vi återkommer så snart vi kan till dig.
Hoppsan, något fungerande inte som det skulle. Försök igen eller kontakta oss direkt