Tips för att jobba hemifrån, effektivt utan att bli uttråkad

Folkhälsomyndigheten uppmanar nu alla som kan att jobba hemifrån och företag ger i hög utsträckning denna möjlighet till sina anställda. Vi skrev tidigare om hur man har effektiva webbmöten (läs mer om det här). Men minst lika viktigt är att man hittar ett sätt att jobba hemifrån som är stimulerande och roligt. Här kommer våra bästa tips!


Tips för att jobba hemifrån - effektivt utan att bli uttråkad


1. Börja samma tid som vanligt


Om du i vanliga fall reser en halvtimme till jobbet, ta chansen att göra något utvecklande av den tiden. Kör ett snabbt träningspass hemma, gå en rask promenad eller meditera. Bara för att du jobbar hemifrån innebär det inte att du ska börja tidigare än vanligt. 


2. Sätt tydliga gränser


Lika viktigt som att sätta en tid när dagen startar, bestäm när den ska sluta. Är även dina barn hemma och behöver din uppmärksamhet under dagen? Då kanske din arbetsdag blir längre än i vanliga fall om du tar hänsyn till avbrott för tid för barnen. Har du inga barn utan sitter själv hemma? Då är det kanske ännu viktigare att bestämma när din arbetsdag ska sluta, så du får anledning att göra något annat. 


3. Tappa inte tempo hemma


Skjut inte upp viktiga projekt bara för att ni inte kan ses. Kör workshops och möten via webben. Boka och genomför möten med potentiella leverantörer som vanligt - men över webben. När många andra företag och organisationer tappar tempo har de som jobbar på som vanligt en stor fördel. 


Glöm inte att ha en “gå till kontoret-ritual”. Att sitta med datorn i knät i sängen eller på köksbordet, är inte så effektivt. Se till att du själv känner att du går till jobbet. Om du inte har ett kontor reda i hemmet kanske kan du göra något annat så du mentalt går till jobbet. T.ex. kanske dra på skjorta & slips för att känna att du är på jobbet.


4. Använd video


Att se andra personer ger en helt annat närhet än ett kallt telefonmöte. Se till att alla lär sig hur man kör onlinemöten och bestäm att alla ska ha kameran på och inte syssla med annat samtidigt som ert möte. På tal om onlinemöten - läs våra tips om hur man håller effektiva onlinemöten här. 


5. Ta pauser


På jobbet får man som tjänsteman många naturliga pauser. Man går och tar en kopp kaffe då och då, går från sitt skrivbord till ett mötesrum eller går till en kollega för att fråga något. Jobbar du hemifrån får du skapa dina egna pauser. Bjud kollegorna till ett avslappnat kaffemöte över webben varje morgon klockan 08.30, där ni bara snackar om annat än jobb (och helst om annat än corona) i en kvart. Ta en kort promenad utomhus mitt på dagen. Inse att du inte behöver vara mer effektiv hemma än på jobbet och ge dig själv lite slack!


Vill du bolla dessa frågor med oss - eller kanske passa på att diskutera ett kommande projekt ? Kontakta oss gärna!

No items found.
Matomo

Webbinarium: Matomo webbanalys med fokus på datasäkerhet

Vi kommer att demonstrera Matomo som verktyg, men även prata om webbanalys ur ett privacy-perspektiv.

Läs bloggpost
Matomo

Webbinarium: Matomo webbanalys med fokus på datasäkerhet

Vi kommer att demonstrera Matomo som verktyg, men även prata om webbanalys ur ett privacy-perspektiv.

Läs bloggpost

Var inte blyg, kontakta oss!

Vill du istället prata med en av våra kundansvariga direkt? Klicka här!