Hej Jose! Berätta lite om dig själv och ditt jobb!

Jag är född i Madrid, men jag bor i Vinaròs och jobbar på Digitalist Sweden som Drupal backend-utvecklare. På bilden ovan ska jag visa upp mina extremt begränsade surfkunskaper för min svenske kollega Anders Söderström, på besök på vårt kontor i Vinaròs.

Hur kom det sig att du tog jobb för Digitalist från Spanien?

För sex år sedan ville jag och min familj att flytta till ett land i norra Europa. Efter att jag pratat med några vänner på en Drupal-konferens hamnade jag i Stockholm för intervjuer med fyra olika Drupal-företag. Kanske bidrog det faktum att jag kom till Stockholm dagen innan Digitalists sommarfest till mitt val, men Digitalist var det företag jag gillade mest. Sedan flyttade hela familjen till Stockholm och vi stannade där i ett och ett halvt år. Efter den tiden bestämde vi oss för att flytta tillbaka till Spanien. Digitalist ville att jag skulle fortsätta jobba för dem och jag ville fortsätta med dem, så företaget öppnade en enhet i Spanien så att de kunde fortsätta betala min lön utan skatteproblem.

Hur är det att jobba på distans med svenska kollegor?

Det har alltid varit lätt att arbeta med mina svenska kollegor. Jag tycker att svenskar är väldigt respektfulla och trevliga. När det gäller distansupplevelsen har den alltid varit bra. I mitt team finns det andra som arbetar på distans, så det har varit ett måste att respektera distansarbete redan innan covid.

Berätta lite om det spanska kontoret!

När jag kom tillbaka till Spanien var jag den enda spanska anställde. Efter några månader kom ytterligare en spansk utvecklare in och sedan en till och en till. Just nu är vi sex personer som arbetar från Spanien och några av oss jobbar på ett gemensamt kontor i Vinaròs. För oss är det ett vanligt kontor, men våra svenska kollegor älskar att komma till vårt kontor vid Medelhavet!

Vilken typ av kunder och projekt arbetar du med?

De flesta kunderna är svenska, och jag gillar verkligen de projekt som jag är arbetar, det är flera olika organisationer som exempelvis fackföreningar. För mig är det viktigt att de kunder vi jobbar med bryr sig om miljön och andra goda ändamål.

Vad är mest utmanande att arbeta med svenska kollegor och kunder?

Schemat är lite annorlunda, i Spanien är det inte vanligt att äta lunch klockan 12 och middag klockan 18, vilket är mycket vanligt i Sverige. Vi är naturligtvis inte tvungna att följa det schemat, men vissa möten kan vara vid vår lunchtid vilket kan vara knepigt vissa dagar. Men det kanske mest utmanande är språket. Även om folk på Digitalisten alltid pratar engelska när en icke svensktalande är närvarande, så måste jag hantera webbplatser som är på svenska. I vissa fall måste man arbeta med admininstationsgränssnitt eller någon dokumentation skriven på svenska. Men man är aldrig ensam, det finns alltid någon att fråga.

Är det sant att det finns isbjörnar på gatorna i Sverige?

Ja! Men man vänjer sig snabbt i och med att man måste åka buss med dem och så vidare.

Något annat du vill lägga till?

Digitalist anställer folk överallt! Kolla in lediga jobb här!


No items found.