Äntligen är Drupalcon Europe tillbaka efter tre års väntan! Senast det organiserade ett Drupalcon Europe som inte bara var i digitalt form var 2019 i Amsterdam, så det var ett glatt community som möttes upp i Prag för att dela erfarenheter, knyta nya kontakter samt jobba vidare på Drupal 10. Och givetvis var vi på Digitalist där! Här kommer några höjdpunkter från konferensen

Dries notes

Grundaren av Drupal, Dries Buytaert, presenterade sina tankar kring framtiden och vad som han tycker är viktigt att communityn prioriterar för att få Drupal bättre och starkare. Kolla videon här. Han pratade också om hur viktigt det är och kommer fortsätta vara att få äga sin egen data och hur Drupal ger människor den möjligheten och att behålla webben öppen (open web). Han ställde också en del frågeställningar till communityn om hur vi skulle kunna marknadsföra Drupal bättre? Hur ska vi göra det enklare för människor att bidra till communityn? Han presenterade några möjliga lösningar som jobbas på från communityn, Recipe, Automatic updates, Project Browser , samt flytten från de egna verktygen och istället använda GitLab.

Core initiative leads

Presentation av de pågående core initiativen och vad status för dessa är samt vad roadmapen för dessa initiativ är

Taavi Kotka

Estlands första CIO Taavi Kotka berättade om Estlands resa till att bli ett av världens ledande länder i utvecklingen av ett digitalt samhälle. En inspirerande presentation där Taavi berättat ganska konkret kring vad Estland gjort för att få strukturer kring hur medborgarnas data skyddas och används av olika myndigheter och andra samhällsnära tjänster. Han berättar också vad han anser är problemen som gör att andra länder misslyckas med detta.

CKeditor 5

En helt nybyggd CKeditor (version 5) är klar att använda så snart Drupal 9.5 släpps och med den kommer en ny upplevelse för redaktörer. Det går att aktivera den redan i Drupal 9.4.x men det finns några “edge cases” som fortfarande behöver patchas i Drupal 9.4.x. Laurii berättar om arbetet som gjorts både från CKeditor communityn och Drupal communityn och om hur viktigt “upgrade-pathen” har varit och att det inte ska bli någon förlust av data i och med att man uppgraderar sin CKeditor. Det ska nu vara noll dataförluster i en uppgradering.

Recipe

Ett ganska nytt initiativ är Drupal recipe som är en lösning för att kunna beskriva i kod en rad instruktioner till sin sajt om vilka moduler som ska laddas hem och installeras, samt konfigureras. Den kommer också tillgodose sajten med default innehåll om man vill. Detta är ett sätt att kunna ersätta det som idag är distributioner (Thunder, Opigno osv) med ett eller flera recept istället. Fördelar ska vara att man ska kunna ladda hem och köra igenom ett recept när som helst på sin sajt och inte som en distribution där man måste installera sajten med denna distribution från början. Detta är ett väldigt spännande koncept som kommer kunna utvecklas och förändras då detta är ett ganska nytt initiativ.

Håll koll på sajten för att se när dessa presentationer kommer ut på video

No items found.