Drupal train

Därför ska man uppgradera till Drupal 9

Pontus Rosin
2020-04-07

Var god tag plats, snart går nästa Drupal-tåg! Den tredje juni 2020 släpptes Drupal 9. Oavsett om du har en Drupal 7- eller en Drupal 8-sajt kommer detta påverka dig. Låt oss ta en titt på vad denna uppgradering betyder för dig.

Varför ska jag uppgradera till en ny version?

Drupal 7 kommer inte ha stöd efter november 2021 - det innebär att inga säkerhetsuppdateringar kommer att släppas efter det. Även om du tänker att du har en fullt fungerande sajt så finns det därmed anledning till att uppgradera.

 1. Säkerhetsuppdateringar kommer inte släppas till Drupal 7, du kommer inte vara skyddad från säkerhetsluckor som upptäcks efter november 2021..
 2. Tilläggsmoduler och tredjepartstjänster kan släpa efter i säkerhet, funktionalitet och användarvänlighet.
 3. Din sajt har inte tillgång till de senaste funktionerna och tillgänglighetsanpassningarna - du får inte tillgång till de förbättringar som kontinuerligt görs i Drupalkärnan.

Den främsta anledningen till varför en sajt fortfarande är på Drupal 7 är för att det inte går att göra en uppgradering utan att flytta innehåll och skriva om anpassade moduler och teman (designen på din sajt). I Drupal 8 har sättet man hanterar uppgraderingar mellan versioner förändrats helt. Om du har en Drupal 8 sajt idag så är din sajt redan förberedd för Drupal 9, då funktioner från Drupal 9 flyttats in i Drupal 8 hela tiden. Den största nyheten som kom med Drupal 8 är att det inte innebär en stor investering att uppgradera till nästa version.

Eftersom ny kod i Drupal 9 flyttas in i Drupal 8 så behövs ingen stor uppgradering som vid tidigare uppgraderingar mellan Drupalversioner. Bild från Drupal.org.


Vad är det som ändrats i hur man går mellan Drupalversioner?


För att man ska slippa att göra en stor uppgradering mellan versioner av Drupal så har det införts uppmärkning av kod som deprecated, dvs att kod är förlegad. När Drupal 8 har utvecklats så har man hela tiden tittat framåt, hur kan vi göra koden ännu bättre. Då har nya funktioner och mönster införts och de funktioner som bytts ut har markerats som förlegade. Detta är något utvecklare ser när de jobbar med koden.

På Digitalist så ser vi alltid till att koden på din sajt är uppdaterad mot den senaste versionen av Drupal. I vår kontinuerliga utveckling jobbar vi hela tiden med att gå mot de nya funktionerna som Drupal tillhandahåller och inte de som är markerade som förlegade. Med detta tänk i utvecklingen så finns det ingen stor uppgradering att göra mellan Drupal 8 och Drupal 9.

Det är på detta sätt vi kommit från den stora investering som det tidigare innebar att gå mellan versioner i Drupal, och att man därmed löpande får del av de förbättringar som hela tiden tillförs i Drupalkärnan. 

Drupal är byggt i programmeringsspråket PHP. Fram till Drupal 8 så valde man att skriva hela kodbasen utan att använda något annat ramverk, från Drupal version 8 så har Symfony införts. Symfony används som grund i många moderna PHP-applikationer. I och med att Symfony införts så har Drupal fått tillgång till ett större community av utvecklare, funktioner och ett modernt arbetssätt som fler är bekanta med.

De sajter som idag är på Drupal 8 kommer behöva uppdateras till Drupal 9 eftersom Symfony 3, som Drupal 8 bygger på, inte kommer stödjas efter november 2021. Men tack vare att det numera är mycket lättare att gå mellan versioner, kommer detta inte att vara ett större ingrepp.

Drupal 9 kort sammanfattat

 • Drupal 9 är en uppgradering från Drupal 8
 • Alla komponenter från Drupal 8 kommer fungera från första dagen i Drupal 9
 • Drupal 9 kommer få nya förbättrade funktioner varje halvår i schemalagda releaser
 • Drupal 9 har moderna underliggande bibliotek och funktioner med det senaste inom digital upplevelse (nyare versioner av Symfony, Twig etc)

När ska man börja bygga en Drupal 9-sajt?

Om du har ett projekt du vill migrera eller bygga från start i Drupal 9 så behöver du inte vänta tills den nya versionen är släppt. De sajter vi bygger på Drupal 8 idag är redan förberedda för Drupal 9. Att uppgradera Drupal 8.9 till 9 kommer vara samma sak som de uppgraderingarna vi gör kontinuerligt (t.ex. från 8.7 till 8.8).

Vad kostar det att uppgradera?

Det är svårt att ge ett fast pris för en uppgradering utan att göra en individuell bedömning som beror på hur sajten är byggd. Den bedömningen kan vi på Digitalist göra åt er, vi är experter på uppgraderingar av Drupal och har gjort många sådana under åren. Vi hjälper gärna till att utvärdera vad som är bäst i just din situation.

Kontakta oss gärna så berättar vi mer!


No items found.

Another Test Item

Hur gör man när man hittar persondata i sin webbanalys?

Matomo och persondata incidenter

Om du använder Matomo har du ett antal verktyg som hjälper dig att hantera dessa situationer.I Matomo kan du nämligen genom gränssnittet rensa bort de besök (visits/sessioner) som innehåller persondata och därigenom minska spridningen / skadan.

Så här gör du för att ta bort data i Matomo

Den enkla processen man behöver följa är:

1. Rensa bort data i visitor loggen.

2. Invalidera rapporter - Dvs processa om de aggregerade rapporterna så att data även försvinner från dessa.

3. Testa och validera (repetera 1 & 2) om du hittar mer data.

Hur skickar vi statistik till Europeiska kommissionen enligt SingleDigitalGateway (SDG)?

Vi har utvecklat två pluginer för Matomo för att stödja den nya EU-förordningen, Single Digital Gateway(SDG), läs mer här. Det första pluginet heter SingleDigitalGateway och den är byggd i enlighet med kraven från EU-kommissionen, för att skicka in kvantitativa rapporter baserad på besöksstatistik i Matomo. Er superanvändare i Matomo kan då definiera vilka URL:er som datat ska skickas för samt er unika API nyckel.

Det andra pluginet heter UserFeedback och ger stöd för att samla in den kvalitativa analysen med hjälp av formulär som bäddas in på er sajt med Matomo Tag Manager (MTM). För att sända insamlad data till EU-kommissionen så krävs SDG pluginet.

För utvecklingen av dessa plugin så har vi samarbetat med Arbetsförmedlingen och Skatteverket. Vi har även varit delaktiga i DIGG:s samarbetsrum tillsammans med andra myndigheter. Önskemål om nya funktioner tillkommer tätt och vi jobbar löpande med förbättringar.

Vi har även utvecklat en PHP klient för att koppla din analysplattform från SDG. Du hittar klienten här.

Installeras med composer: composer require digitalist/sdg-php-client

Är det möjligt att migrera befintlig statistik från Google Analytics?

Ja, det är möjligt att importera data från Google Analytics med hjälp av ett plugin, GoogleAnalyticsImporter - https://matomo.org/docs/google-analytics-importer/

Det kräver normalt handpåläggning för att det ska fungera.

Test FAQ Category

Hur gör man när man hittar persondata i sin webbanalys?

Matomo och persondata incidenter

Om du använder Matomo har du ett antal verktyg som hjälper dig att hantera dessa situationer.I Matomo kan du nämligen genom gränssnittet rensa bort de besök (visits/sessioner) som innehåller persondata och därigenom minska spridningen / skadan.

Så här gör du för att ta bort data i Matomo

Den enkla processen man behöver följa är:

1. Rensa bort data i visitor loggen.

2. Invalidera rapporter - Dvs processa om de aggregerade rapporterna så att data även försvinner från dessa.

3. Testa och validera (repetera 1 & 2) om du hittar mer data.

Är det möjligt att migrera befintlig statistik från Google Analytics?

Ja, det är möjligt att importera data från Google Analytics med hjälp av ett plugin, GoogleAnalyticsImporter - https://matomo.org/docs/google-analytics-importer/

Det kräver normalt handpåläggning för att det ska fungera.

Matomo vs Google Analytics - vad skiljer verktygen åt?

Det faktum att Matomo en gång skapades för att vara ett open source alternativ till GA innebär att väldigt mycket saker i plattformarna är lika, framförallt när det kommer till hur mätning görs. Har du arbetat med GA kommer du snabbt känna igen dig i Matomo.

 • En Property i GA kallas Website i Matomo
 • Users i GA heter Visitors i Matomo
 • Sessioner i GA heter Visits i Matomo
 • Pageviews och Event finns i Matomo också och fungerar mycket likt GA.
 • Landing pages i GA heter Entry pages i Matomo
 • Exit pages finns i Matomo också
 • Site search finns i Matomo också
 • Båda platformarna tillåter Custom Dimensions
 • Båda plattformarna erbjuder Segmentering av användare
 • Kampanjtaggar fungerar i Matomo också
 • Du kan integrera Google Search Console i Matomo för att få mer detaljerad info om organiska sökningar

Hur hanterar Digitalist personuppgifter?

Vi upprättar ett Personuppgiftsbiträdesavtal (DPA) med er så ni kan vara säkra på att ni är i trygga händer. Vidare har Matomo inbyggda funktioner för att gallra personuppgifter, anonymisera IP-adresser, tillgodose GDPR-principerna om interoperabilitet, användarnas rättighet att bli glömda m.m.

Vi kan även erbjuda övervakning av PII-data och generera automatisk larm till våra incidentkanaler.

Hur genomförs utbildningen i Matomo?

Vi har genomfört många halvdags- och heldagsutbildningar genom åren. Vi tar fram det upplägg som passar er bäst. Utbildningar kan genomföras under ett eller flera tillfällen, men allra helst genom att vi arbetar praktiskt med verkliga exempel och behov.

Kontakta oss om ert nästa projekt!

Vill du prata med en kundansvarig direkt? Klicka här! För jobb eller praktik klicka här!