Därför ska man uppgradera till Drupal 9

Drupal train
Pontus Rosin
2020-04-07

Var god tag plats, snart går nästa Drupal-tåg! Den tredje juni 2020 släpptes Drupal 9. Oavsett om du har en Drupal 7- eller en Drupal 8-sajt kommer detta påverka dig. Låt oss ta en titt på vad denna uppgradering betyder för dig.

Varför ska jag uppgradera till en ny version?

Drupal 7 kommer inte ha stöd efter november 2021 - det innebär att inga säkerhetsuppdateringar kommer att släppas efter det. Även om du tänker att du har en fullt fungerande sajt så finns det därmed anledning till att uppgradera.

  1. Säkerhetsuppdateringar kommer inte släppas till Drupal 7, du kommer inte vara skyddad från säkerhetsluckor som upptäcks efter november 2021..
  2. Tilläggsmoduler och tredjepartstjänster kan släpa efter i säkerhet, funktionalitet och användarvänlighet.
  3. Din sajt har inte tillgång till de senaste funktionerna och tillgänglighetsanpassningarna - du får inte tillgång till de förbättringar som kontinuerligt görs i Drupalkärnan.

Den främsta anledningen till varför en sajt fortfarande är på Drupal 7 är för att det inte går att göra en uppgradering utan att flytta innehåll och skriva om anpassade moduler och teman (designen på din sajt). I Drupal 8 har sättet man hanterar uppgraderingar mellan versioner förändrats helt. Om du har en Drupal 8 sajt idag så är din sajt redan förberedd för Drupal 9, då funktioner från Drupal 9 flyttats in i Drupal 8 hela tiden. Den största nyheten som kom med Drupal 8 är att det inte innebär en stor investering att uppgradera till nästa version.

Eftersom ny kod i Drupal 9 flyttas in i Drupal 8 så behövs ingen stor uppgradering som vid tidigare uppgraderingar mellan Drupalversioner. Bild från Drupal.org.


Vad är det som ändrats i hur man går mellan Drupalversioner?


För att man ska slippa att göra en stor uppgradering mellan versioner av Drupal så har det införts uppmärkning av kod som deprecated, dvs att kod är förlegad. När Drupal 8 har utvecklats så har man hela tiden tittat framåt, hur kan vi göra koden ännu bättre. Då har nya funktioner och mönster införts och de funktioner som bytts ut har markerats som förlegade. Detta är något utvecklare ser när de jobbar med koden.

På Digitalist så ser vi alltid till att koden på din sajt är uppdaterad mot den senaste versionen av Drupal. I vår kontinuerliga utveckling jobbar vi hela tiden med att gå mot de nya funktionerna som Drupal tillhandahåller och inte de som är markerade som förlegade. Med detta tänk i utvecklingen så finns det ingen stor uppgradering att göra mellan Drupal 8 och Drupal 9.

Det är på detta sätt vi kommit från den stora investering som det tidigare innebar att gå mellan versioner i Drupal, och att man därmed löpande får del av de förbättringar som hela tiden tillförs i Drupalkärnan. 

Drupal är byggt i programmeringsspråket PHP. Fram till Drupal 8 så valde man att skriva hela kodbasen utan att använda något annat ramverk, från Drupal version 8 så har Symfony införts. Symfony används som grund i många moderna PHP-applikationer. I och med att Symfony införts så har Drupal fått tillgång till ett större community av utvecklare, funktioner och ett modernt arbetssätt som fler är bekanta med.

De sajter som idag är på Drupal 8 kommer behöva uppdateras till Drupal 9 eftersom Symfony 3, som Drupal 8 bygger på, inte kommer stödjas efter november 2021. Men tack vare att det numera är mycket lättare att gå mellan versioner, kommer detta inte att vara ett större ingrepp.

Drupal 9 kort sammanfattat

  • Drupal 9 är en uppgradering från Drupal 8
  • Alla komponenter från Drupal 8 kommer fungera från första dagen i Drupal 9
  • Drupal 9 kommer få nya förbättrade funktioner varje halvår i schemalagda releaser
  • Drupal 9 har moderna underliggande bibliotek och funktioner med det senaste inom digital upplevelse (nyare versioner av Symfony, Twig etc)

När ska man börja bygga en Drupal 9-sajt?

Om du har ett projekt du vill migrera eller bygga från start i Drupal 9 så behöver du inte vänta tills den nya versionen är släppt. De sajter vi bygger på Drupal 8 idag är redan förberedda för Drupal 9. Att uppgradera Drupal 8.9 till 9 kommer vara samma sak som de uppgraderingarna vi gör kontinuerligt (t.ex. från 8.7 till 8.8).

Vad kostar det att uppgradera?

Det är svårt att ge ett fast pris för en uppgradering utan att göra en individuell bedömning som beror på hur sajten är byggd. Den bedömningen kan vi på Digitalist göra åt er, vi är experter på uppgraderingar av Drupal och har gjort många sådana under åren. Vi hjälper gärna till att utvärdera vad som är bäst i just din situation.

Kontakta oss gärna så berättar vi mer!


No items found.