Den 3 juni släpptes en ny version av CMS:et Drupal. Flera tusen utvecklare i Drupalcommunityt världen över har arbetat med den nya versionen. Här listar vi de stora fördelarna med Drupal 9. Stabilitet och säkerhet är som alltid grundpelare för systemet, utöver det har man lagt speciellt fokus på redaktörer i den här releasen. I och med att Drupal 9 är här kommer man på sikt att sluta supportera Drupal 7 och 8.

– November 2021 är det viktiga datumet att ha koll på, säger Pontus Nilsson, senior lösningsarkitekt på Digitalist. Att Drupal 7 och 8 slutar supporteras betyder i praktiken att Drupal 7-sajter behöver migreras till Drupal 9 och att de som använder Drupal 8 idag gör en uppgradering till den nya versionen.

Ännu bättre för redaktörer

Högt upp på önskelistan för Drupal 9 var att förbättra redaktörsupplevelsen. Två större initiativ har kommit in i Drupal 9. Den första är modulen Layout Builder som tillåter redaktören att dra och släppa komponenter (som till exempel rubriker, bilder och kolumner) på en sida. Modulen har funnits med och slipats på under Drupal 8 och skeppas nu med Drupal 9.

Det andra initiativet är Claro, ett nytt tillgängligt redaktörs- och administrationstema. Det är ett stilrent tema som är anpassat just för applikationer där enkelhet och tydlighet är i fokus. Claro är byggt med tillgänglighet som grundpelare vilket gör det till ett extra bra val för myndigheter och kommuner.

Funkar med alla CRM-system

Tack vare att Drupal bygger på öppen källkod, låser du inte in din data till ett system. Du är fri att integrera mot andra marknadsföringssystem. Till exempel Salesforce, Hubspot, Pardot eller Microsoft Dynamics.

Stabilt och säkert

Drupal är favoritplattformen för myndigheter i Europa, tack vare sin höga säkerhet och stabilitet. Drupal 9 har testats för att tillhandahålla bästa säkerhet, prestanda och tillgänglighet.

Nytt publiceringsflöde

Drupal 9 kommer medmed modulen Content moderation som tillhandahåller verktyg för att anpassa hur ett innehåll går från utkast till publicerat. Det är upp till projektet vilka lägen ett innehåll kan befinna sig i och vilka roller som har rättighet att jobba med innehållet i olika lägen. Det gör att vi kan skapa ett publiceringsflöde som är helt anpassat för ditt projekt.

Smidigare mediahantering

Drupal 9 har ett inbyggt mediabibliotek för att hantera bilder, ljud, filmer och filer. Det går att spara media till ett bibliotek för att sedan återanvända dem i ditt innehåll. Det hjälper till att hålla koll på vilken media som finns publicerad på din sajt och vilka rättigheter som gäller för olika innehållstyper.

Drupal 9 är enkelt att integrera

Drupal har anammat tankesättet att kunna vara ett API first-ramverk. Det vill säga att kunna agera som ett API för andra applikationer att använda. Drupal är byggt för att kunna agera som backend för headless- eller decoupled-applikationer. Drupal kan användas som backend för till exempel chatt-bottar, internet of things (IOT) och e-handel.

När tillgängligt är ett krav

Drupal är byggt med tillgänglighet från grunden. För att nya funktioner ska få släppas in i Drupal så måste de godkännas för tillgänglighet (Accessibility Gate). Detta initiativ finns på plats för att se till att Drupal förblir tillgängligt. Under utvecklingen av Drupal 8 lades mycket arbete ner på att säkerställa navigering med tangentbord, ljud-till-text support samt andra media och layout-förbättringar. Detta arbete fortsätter vara i fokus för Drupal 9.

Behöver du uppgradera?

Det är lugnt, det löser vi. Drupal 9 är byggt i Drupal 8 vilket innebär att en uppgradering från Drupal 8 till 9 kommer vara precis som att uppgradera mellan mindre versioner (8.8-8.9). Det är viktigt att se till att den kod som är skriven för just ditt projekt inte använder några av de funktioner som markerats som förlegad och därmed tagits bort i Drupal 9. Vi har skrivit en bloggpost om att uppgradera från Drupal 7 och 8.

Hör av dig så berättar vi mer. Mejla christian.muda@digitalistgroup.com 

No items found.