Hur stort är klimatavtrycket från din webbplats och går det att göra något åt det? Nedan listas några smarta verktyg så du kan komma igång att mäta! Vi på Digitalist hjälper även till med dessa och andra verktyg. Tveka inte att kontakta oss för att få en ordentlig analys och en handlingsplan!

Green web checker

En enkel analys av din webbplats, antingen så passerar den testet (grön!), eller inte. För att en grön hostingleverantör ska finnas med i deras register, så krävs att de har anmält sig till Green web foundation, och att de kan garantera fossilfri hosting.

https://www.thegreenwebfoundation.org/green-web-check/

Cloud Carbon Footprint

Om du arbetar med ett flertal olika Cloud providers, och det är Azure, Google Cloud eller Amazon (finns begränsat stöd för andra), så kan du mäta ditt klimatavtryck med detta verktyg. För att använda det behöver du installera det i er infrastruktur.

https://www.cloudcarbonfootprint.org/

Sitespeedio

Sitespeed.io är en samling av öppen källkod-verktyg för att mäta olika saker när det gäller webbplatser, bland annat miljöpåverkan. För att använda dig av verktyget bör du ha docker installerat och vara van att använda terminalen. Om du vill ha hjälp med Sitespeed.io så kan vi hjälpa sätta upp och hosta körning av rapporter.

https://www.sitespeed.io/documentation/sitespeed.io/sustainable/

Arts carbon

Ett enkelt verktyg för att mäta hur mycket till exempel klimatavtrycket på ett Zoom-möte.

https://artscarbon.com/

Lär dig!

Principer för hållbar programvaruutveckling är en läromodul från Microsoft som riktar sig till utvecklare som vill arbeta mer hållbart och miljömedvetet.

https://learn.microsoft.com/sv-se/training/modules/sustainable-software-engineering-overview/

Lyssna!

Green IO är en podcast som syftar till att få tech industrin att ta hållbarhet på allvar. 

https://greenio.gaelduez.com/

No items found.