Drupal är det överlägset mest använda publiceringssystemet bland myndigheter i Europa. Det visar EU-projektet We4authors.

Drupal har tillgänglighet som en grundpelare och är ett pålitligt publiceringssystem som lämpar sig extra väl för komplexa sajter, säger Erik Gustafsson, tillgänglighetsspecialist på Digitalist. "Att det också är öppen källkod gör det enkelt att som myndighet ha full insikt i säkerhetsrisker. När det inte är dyra licenser kan istället myndigheter samarbeta och ge tillbaka uppdateringar som gör Drupal säkrare och mer användarvänligt".

I projektet analyserades drygt 1 700 europeiska sajter inom offentlig sektor. 48 procent av cms:en gick att identifiera och listan slutade på 61 unika publiceringssystem. Drupal kammade hem förstaplatsen med drygt 25 procent av sajterna. Tvåa kom Wordpress, 15 procent, och på tredjeplats Liferay. Episerver hittar vi först på plats 21, med med 0,7 procent av sajterna.

Att Episerver inte kom högre tror jag beror på att Drupal har både en mogenhet inom tillgänglighet men också dedikerat team som ställer krav på grundfunktionerna, säger Erik Gustafsson.

Tanken med projektet är att uppmuntra marknaden att bygga in tillgänglighet ”by default” i publiceringssystem, skriver Funka på sin hemsida. Det handlar både om att verktygen ska generera tillgänglighet helt automatiskt, men även att redaktörer ska få stöd i att publicera tillgängligt.

Vill du bli mer tillgänglig?


Vi hjälper gärna till. Digitalist är experter på Drupal och har lång erfarenhet av att bygga tillgängliga webbplatser. Ett första steg kan vara att vi gör en tillgänglighetsanalys av din webb och återkommer med en åtgärdslista. Mejla christian.muda@digitalistgroup.com så tar vi det därifrån.

No items found.