En bra sökfunktion är avgörande för att användarna ska kunna hitta det de söker på en webbplats. Tyvärr är det många webbplatser som har undermåliga sökfunktioner, vilket leder till frustration hos användarna. Vår kollega Erik Johansson, lösningsarkitekt på Digitalist, anser att alla borde ha rätt till ett bra sök. Det är bakgrunden till att han vill berätta om Typesense, en kraftfull och snabb sökmotor som kan förbättra sökupplevelsen på din webbplats.

Problem med traditionella databassökningar

Många webbplatser använder sig av vanliga databassökningar för att hantera sökfunktionen. Problemet med detta tillvägagångssätt är att det ofta är långsamt och saknar avancerade sökfunktioner som användarna förväntar sig. Dessutom belastar databassökningar servern och backend-systemet, vilket kan leda till sämre prestanda för hela webbplatsen.

Fördelar med dedikerade sökmotorer

TIll skillnad från traditionella databassökningar är lösningar som Typesense optimerade för snabba sökningar och hjälpa användaren hitta rätt. Genom att använda en separat sökmotor avlastas också backend-systemet, vilket förbättrar prestandan för hela webbplatsen. Dessutom erbjuder dedikerade sökmotorer avancerade funktioner som stemming (ordstamsreducering, dvs bryta upp ordstammen och dess böjningar) och fuzzy matching (sökning på liknande ord eller felstavningar), vilket ger användarna en bättre sökupplevelse.

Introduktion till Typesense

Typesense är en snabb och enkel sökmotor byggd i programmeringsspråket C++. Den är perfekt för informationssajter och e-handel, där användarna förväntar sig snabba och relevanta sökresultat. Jämfört med alternativ som Algolia, Elasticsearch och Meilisearch utmärker sig Typesense genom sin enkelhet och prestanda.

Funktioner i Typesense

Typesense erbjuder en rad kraftfulla funktioner som förbättrar sökupplevelsen för användarna:

  • Facetterad sökning: Användarna kan filtrera sökresultaten baserat på olika kategorier eller egenskaper, till exempel pris, färg eller storlek.
  • Stöd för naturligt språk och stemming: Typesense förstår böjningar av ord och kan hantera sökningar på naturligt språk, vilket gör det enklare för användarna att hitta det de söker.
  • Viktning av sökfält: Du kan konfigurera vilka fält i ditt innehåll som är viktigast för sökningarna, så att de ges högre prioritet i sökresultaten.
  • Vektordatasökning med embedding-modeller: Typesense stödjer avancerade sökningar baserade på vektordata och embedding-modeller, vilket möjliggör semantisk sökning där resultaten baseras på innehållets betydelse snarare än exakta nyckelord.

Implementera Typesense

Typesense går att implementera i alla typer av applikationer och CMS, oavsett om du integrerar det i en webbplats byggd på WordPress, Umbraco eller Drupal – eller ställer in en fristående sökserver i en frikopplad arkitektur. Våra experter hjälper till med:

  1. Dataimport: Typesense låter dig importera data i JSON-format och konfigurera indexeringsalternativ, såsom att specificera vilka fält som ska facettsökas.
  2. Konfiguration: Ställ in sökparametrarna, inklusive att definiera facetter för filtrering och vikta fält för relevans.
  3. Integration: Integrera direkt till din webbplats backend för att automatiskt hålla sökindexet uppdaterat.

Typesense som en del av en decoupled arkitektur

Genom att använda Typesense som en fristående sökmotor i en decoupled arkitektur kan du avlasta backend-systemet och på så vis spara pengar på resurser för backend. Detta är särskilt fördelaktigt för webbplatser med hög belastning eller många sökningar.

Sätt att köpa Typesense på

Typesense erbjuder en molnbaserad tjänst med olika prisplaner beroende på dina behov. De arbetar ständigt med att förbättra produkten och den molnbaserade tjänsten har även ett administratörsgränssnitt för att förenkla konfigurationen och hanteringen av sökindexet. Det är öppen källkod så det går också att drifta i den miljön webbapplikationen driftas, vilket vi företrädesvis gör.

Varför välja Typesense?

För organisationer som behöver förbättra sina digitala tjänster utan att addera teknisk komplexitet och höga kostnader som ofta är associerade med andra sökmotorer, är Typesense ett bra alternativ. Dess användarvänlighet, tillsammans med kraftfulla sökfunktioner, säkerställer att både utvecklare och slutanvändare kan njuta av en bra sökupplevelse.

Demo!

Kontakta Erik för en demo och hur det kan implementeras i er uppsättning.

Exempel

Här är några exempel på hur snabbt och bra Typesense är på att hjälpa användaren söka i stora datamängder på ett blixtsnabbt sätt:

No items found.