Att arbeta med öppen källkod innebär att ju mer du delar och bidrar, desto mer kan du få tillbaka av din investering. Både vad gäller funktionalitet och säkerhet.

Vi på Digitalist värdesätter och arbetar dagligen med det som kallas open tech, alltså teknologi som kan delas obehindrad av licensvillkor eller patent, och som innefattar öppen data, öppna API:er och öppen källkod. Det ger stora fördelar inte bara kommersiellt för våra kunder, utan också för att det bidrar till en allmän nytta för samhället. I det här blogginlägget fördjupar vi oss i poängen med öppen källkod (open source)

När man bygger digitala lösningar gör man ofta det för att få affärsmässiga konkurrensfördelar. Man kan tänka att lösningen sjukt smart och unik, något som är mitt och inget man vill dela med sig av.

Men bygger man något på öppen källkod, så vänder man på begreppet konkurrens. För ju mer man delar med sig till andra, ju mer kan man tjäna på det. Låter det konstigt? Låt mig förklara.

Lösningar som växer sig starkare

Om man istället ser på sin lösning som ett frö, som kan växa sig större och starkare över tid så inser man snart att fröet behöver vatten, jord och sol. Låt oss för enkelhets skull kalla vatten, jord och sol för resurser. Hur mycket resurser har jag själv att ge? 

Såväl myndigheter som företag har begränsade resurser. Men tänk om man kunde öppna upp för att ett globalt nätverk av resurser som kan hjälpa till att ge näring och förbättra din lösning? 

Det går och många gör det. Bland andra vi på Digitalist och våra kunder.

Ju mer man delar med sig, desto mer får man tillbaka

Inom programvarutveckling kallas detta för att licensiera lösningen som öppen källkod till exempel genom GNU General Public License, version 2. Det betyder att man gör sin kod bakom själva lösningen tillgänglig för andra att utan kostnad använda, modifiera och förbättra på sitt håll.

När någon annan som använt koden sedan fixar buggar i den, och delar med sig av den förbättrade versionen blir den åter tillgänglig för dig och alla andra. Så ju mer du delar och bidrar, desto mer kan du få tillbaka. 

Det är genom att någon delar med sig av en lösning som används och förbättras av andra som öppen källkod fortsätter att utvecklas utan att någon behöver betala licensavgifter. 

Det behövs helt enkelt inga avgifter när det finns många som använder och bidrar med förbättringar. Det som skapar mest värde för var och en blir en drivkraft alla får del av. Så är fallet med till exempelvis CMS:en Drupal och WordPress som används av tiotusentals företag och organisationer runt om i världen.

Generellt blir självförbättrande

Gör man sin lösning generell, alltså användbar för andra, blir det en positiv snöbollseffekt där fler bryr sig om, vårdar och utvecklar den. Det hjälper vi på Digitalist våra kunder att göra löpande.

För öppen källkod är inte som många tror ett sätt att utveckla och distribuera digitala lösningar för källarprogrammerare och hobby-entusiaster. Såväl statliga myndigheter som kommersiella och mycket lönsamma företag som Google, Microsoft, IBM, Adobe och Intel har byggt sin programvaruutveckling på öppen källkod i åratal.

Möjligheter för såväl stora drakar som små företag 

Men det stannar inte där. Det fina med öppen källkod är att även mindre aktörer kan använda och bidra till utvecklingen. Faktum är att vem som helst kan dra nytta av lösningarna och förbättra dem.

Genom att använda och bidra till stora nätverk av öppen källkods-projekt som Drupal, Matomo, Wordpress, Linux och många fler exponerar man sig för utvecklare lokalt och globalt som kan och vill förbättra koden. Vi talar om hundratusentals människor. Vilket är fler än de flesta kan drömma om att avlöna på egen hand.

Vad är bra och vad är dåligt?

Men vem bestämmer vad som är bra och dåliga bidrag? Blir det inte bara ett vilda västern av mer eller mindre galna idéer som slåss mot varandra? Nej. 

Det är sant att alla som vill modifiera och använda den fria programvaran för sina egna syften får göra det. Men stora beprövade Öppen källkods-projekt har robust styrning vars communities testar och validerar vad som är meningsfullt och säkert att distribuera vidare till alla.

Om vi tar ett exempel så är 2,1% av världens alla webbplatser som har ett CMS, alltså en teknisk plattform som låter dig skapa och organisera digitalt innehåll, byggda på öppen källkod-CMS:et Drupal.

Ytterligare ett exempel: Drupal har idag 121000 aktivt bidragande utvecklare i sitt community, och 1,39 miljoner medlemmar totalt.

Det är därför så många använder och bidrar till Drupal och dess ekosystem av moduler, allt från Tesla och Nasa till Tillväxtverket och Unionen.

Framtidssäkert och förvaltningsbart

Ju fler som använder det och bidrar till ett öppen källkodsprojekt desto mer framtidssäkert och förvaltningsbart blir det. Om många måste uppgradera, delar många samma utmaning, och fler kan dra nytta av varandra.

Vårt jobb som på Digitalist går ut på att utveckla våra kunders digitala produkter så att de är effektiva, säkra och lönsamma. Och vi har ett längre perspektiv än här och nu. Lösningarna måste fungera säkert och vara redo att utvecklas inför framtida utmaningar och krav. 

Det är därför vi på Digitalist använder öppen källkod. När vi fixar buggar eller bygger funktioner som kan bli användbara för andra skickar vi in våra förbättringar till communityt som en självklar del av utvecklingen, givetvis med tillåtelse från våra kunder. Det sparar tid och pengar för våra kunder i det långa loppet.

Vi jobbar för att alla organisationer ska förstå värdet i och dra nytta av de många fantastiska öppen källkodsprojekt som finns där ute.

Vill du också dra nytta av kraften i globala öppen källkod-communities? Vi hjälper er. För goda idéer färgar av sig när de delas med andra.

No items found.