Den nya chattboten ChatGPT har snabbt blivit omtalad  i techbranschen eftersom den klarar av att uttrycka sig i skrift nästan som en människa. Värdet för en skribent eller utvecklare går knappt att föreställa sig innan man testat tjänsten!

Läs mer om Digitalists tjänster inom artificiell intelligens!

Vad är ChatGPT?

ChatGPT är en chatbot-teknologi utvecklad av OpenAI. Den är tränad med en avancerat maskininlärningsalgoritm vilket gör att den kan generera naturligt språk och svara på frågor på ett samtalslikt sätt. Det som gör ChatGPT unikt är att det är en så kallad GPT-3-modell, vilket betyder att den är tränad på en stor mängd textdata från olika källor.

Hur mycket data sa du?!

50 miljarder människoliv av läsning. Det är så mycket text som ChatGPT har gått igenom. Innehållet i textmassan har, mycket förenklat, destillerats till två miljarder värden på hur artificiella neuroner kopplas till varandra. Resultatet är en bot som har en skrämmande ruskigt magkänsla för hur man svarar på frågor om allt från världsproblem till purjolök, från att rätta buggar i kod till att ge tips på julklappar.

ChatGPT kan användas på många olika sätt. Till exempel som en chatbot på en hemsida eller i en app, så att användare kan ställa frågor och få snabba och relevanta svar. Den kan också användas inom kundservice, så att människor kan få hjälp med sina frågor och problem direkt via chatt. ChatGPT kan också användas för att generera så gott som färdiga artiklar eller blogginlägg på många olika språk, inklusive svenska. Se exempel nedan:

Det en mycket kraftfull teknologi, vars like inte setts publikt tillgänglig tidigare. ChatGPT mycket flexibelt och kan anpassas till många olika typer av behov och det en teknologi som kontinuerligt utvecklas och förbättras, så det är viktigt att hålla sig uppdaterad framöver.

Finns det några risker med AI?

Ytterst finns en risk med att en AI blir kapabel att förbättra sig själv, med resultatet att vi får en "varelse" med långt större intelligens och kapacitet än oss människor. Där vi inte kan veta om dess målsättningar ändras, inte kan utesluta att de ursprungliga målsättningarna leder till oförutsedda konsekvenser, och inte kan granska på vilka grunder AI:n drar slutsatser. Även med en 100 procent lydig och förutsägbar AI kvarstår risken att de stater eller organisationer som kontrollerar den kan ha otrevliga mål.

Vilka ligger bakom tjänsten?

Open AI är ett forskningsinstitut och företag som grundades 2015 i syfte att utveckla och använda artificiell intelligens på ett sätt som är till gagn för mänskligheten. Företaget är finansierat av en rad olika investerare, inklusive Elon Musk, Sam Altman och Peter Thiel.

Testa ChatGPT
No items found.