Kan man köra Matomo på Windows-server?

Tomas Persson
2023-08-17

Matomo har blivit den faktiska standarden för GDPR-säker webbanalys, och många organisationer övergår till Matomo. Du kan även installera Matomo i dina befintliga Windows-miljöer, och detta kan vara mycket frestande, men jag skulle verkligen rekommendera att du inte gör det. I detta inlägg kommer jag att förklara varför.

Matomo är ett fantastiskt öppen källkodsprojekt baserat på många andra öppen källkodsprojekt. 

Detta innebär att Matomo kommer att fungera med många andra befintliga teknologier, vilket är en av de stora fördelarna med öppen källkod.

För att köra Matomo (Piwik) behöver din hosting partner några saker:

 • Webbserver såsom Apache, Nginx, IIS, LiteSpeed, etc.
 • Matomo 4.x kräver PHP-version 7.2.5 eller högre. Matomo fungerar helt med PHP 8 också. (den äldre Matomo 3.x krävde PHP-version 5.5.9 eller PHP 7.x)
 • MySQL version 5.5 eller högre, eller MariaDB.
 • (aktiverad som standard) PHP-tillägget pdo och pdo_mysql, eller tillägget mysqli.
 • Matomo kan köras på alla operativsystem, såsom Linux (Ubuntu, RedHat, CentOS, Raspberry Pi OS, etc.), Windows, macOS Server eller FreeBSD.

Förståelse och korrekt hantering av öppen källkod är avgörande

Det är tydligt att öppen källkod har visat sig vara överlägsen proprietär programvara. Det är viktigt att använda och underhålla öppen källkod på ett klokt sätt. Detta gäller också för Matomo, en programvara med en aktiv gemenskap och en konsekvent historia av bidrag, vilket bådar gott för dess relevans framöver. I all programvaruhantering, inklusive Matomo, är rätt konfiguration en nyckelkomponent för att framgångsrikt integrera den i organisationens ekosystem.

För att lyckas med öppen källkod som Matomo är det nödvändigt att förstå dess principer och använda den med omsorg och upprätthålla den genom lämpliga åtgärder, inklusive konfiguration, och dra nytta av den starka gemenskapen bakom programvaran.

Var smart, inte lat

Även om det kan verka enkelt att återanvända befintliga installationer och infrastruktur är Matomo en programvara som kommer att kräva uppmärksamhet över tid när ditt system växer i användning och datavolymer. Detta är där alternativet med Windows kommer att börja skapa problem för dig.

 • Även om Matomo stöder Windows kan vissa plugins eller tillägg vara optimerade för Linux. Det är alltid bra att testa och se till att alla funktioner du behöver fungerar sömlöst på Windows.
 • En betydande del av webbapplikationer, inklusive Matomo, har en större användarbas på Linux. Det innebär att du kan hitta fler gemenskapsresurser, handledningar och felsökningsråd för en Linux-miljö.
 • Historiskt sett har Linux föredragits för webbhotell på grund av dess prestanda och resurseffektivitet. Även om Windows Server och IIS har kommit långt och kan vara mycket prestanda, har Linux fortfarande en tydlig fördel för mycket trafikerade webbplatser.
 • Linux väljs ofta för webbservere på grund av dess starka säkerhetsrekord. Även om Windows Server kan säkras effektivt uppfattas det generellt som mer sårbart på grund av dess större attackyta.

Kända problem med Matomo på Windows

 • Mindre kontroll över schemalagda uppgifter eftersom cron (på Linux) är det Matomo är byggt för. Windows-alternativet (Task Scheduler) blir ett hack.
 • Problem med filbehörigheter eftersom det fungerar mycket annorlunda på Windows jämfört med Linux.
 • Även om MySQL eller MariaDB kan köras på Windows kan det finnas konfigurationsnyanser som skiljer sig från Linux. Att säkerställa optimala prestanda- och säkerhetsinställningar kan kräva Windows-specifika justeringar.
 • Vissa PHP-tillägg som Matomo kräver eller rekommenderar kanske inte är aktiverade som standard på Windows-installationer av PHP. Du måste se till att alla nödvändiga tillägg är installerade och aktiverade.

Slutsats

Personligen skulle jag aldrig köra någon öppen källkodsprogramvara på Windows, eftersom jag har sett så många problem under åren (inte bara för Matomo) som har varit relaterade till att Windows har och aldrig kommer att vara fokuserad plattform för något öppen källkodsprogramvaruprojekt (om det inte distribueras av Microsoft).

Läs mer om Matomo!
No items found.